Gdaňsk, Polsko
Gdaňsk, Polsko - 1959

Bylo šest hodin ráno 21. ledna 1959, náhle se na obloze nad rozbouřeném moři v přístavu Gdyně objevil hořící blesk. Přístavní dělníci a námořníci z lodí kotvících v polském povodí, které spadají do Baltu viděl neidentifikovatelný létající objekt. Bylo to UFO, nebo fragment amerických špionážních družic? K dnešnímu dni tento problém zůstává nejasný.

Od této události uběho mnoho let, diskuse o UFO nad Gdyni pokračuje. Někteří tvrdí, že je to létající talíř, jiní, že špionážní satelit USA. Všechno bylo okamžitě vyloveno KGB a deportováno do Sovětského svazu.

Co spadl z nebe do bazénu IV, o tom není pochyb. Bylo to jako válcová nádoba jakoby ze skla asi dvěstě litrů - říká inženýr - plněná kapalinou rezavé barvy, tekutina mnohem těžší než voda. Naše laboratoř se velmi bála. Víte, po válce, bylo mořské dno samé svinstvo. Bylo podezření, že by to mohlo být plyn fosgen.

svědectví:
     Bylo mě 30 let říká Jaroslaw Dabrowski - Najednou světlo, a něco hořícího spadlo do bazénu. Běžel jsem k lodi, obrátil jsem se na kolegu s dotazem, zda něco zahlédl. Potvrzeno. Bylo to velikosti dvěstě litrů! - dodal Stanislaw Kolodziejski zamětnanec přístavu.

Zaměstnanci přístavu v Gdyni hlásil, že v 6 hod. 21 ledna viděl létající talíř nad městem. Objekt se vznášel nad městem, a později spadl do moře. Pozorovaný objekt byl velký a měl kruhový tvar oranžové barvy, jeho okraje jsou zbarveny růžově. Objekt přiletěl od města a dělal manévrování, jako by se chtěl vyhnout kolizi na břehu, spadl téměř kolmo do vody v přístavu. Toto bylo oficiální hlášení pozorování. Zprávu nahlásil John Block přístav pracovník.

Aktualizováno:   17.01.2016 - 11:51:00